Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τα οφέλη της άσκησης


   Οφέλη της άσκησης πρόγραμμα καθημερινής εξάσκησης




Η τακτική δραστηριότητα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας με πολλαπλούς τρόπους. Τα οφέλη της άσκησης αντανακλώνται τόσο στη σωματική όσο και στην  ψυχική και πνευματική ευεξία. Το πιο προφανές είναι πως η τακτική φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει τους μύες, οι οποίοι γίνονται πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή έργου με αποτέλεσμα προοδευτικά οι αντοχές και η λειτουργικότητά μας να αυξάνονται, κάτι το οποίο οφείλεται και στη βελτίωση της καρδιακής και της αναπνευστικής λειτουργίας του οργανισμού.
Η άσκηση βοηθάει στην επίτευξη υψηλής «κορυφαίας οστικής μάζας» στις νεαρές ηλικίες και στη διατήρηση υγιούς σκελετού στη μετέπειτα ζωή, με συνέπεια να συμβάλλει και αυτή, μεταξύ άλλων παραγόντων, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Βελτιώνει την ισορροπία, το νευρομυϊκό συντονισμό και αυξάνει την ευλυγισία. Η συμμετοχή της φυσικής δραστηριότητας είναι ουσιαστική στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους αλλά και στη μείωσή του, όταν αυτό είναι απαραίτητο, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή.που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξητου ανθρώπινου οργανισμού, την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της καλής του υγείας. Η άσκηση και ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των παιδιών και των εφήβων και πρέπει να ενθαρρύνεται, αφού παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα όσον αφορά τη φυσική αλλά και πνευματική κατάσταση ενός ανθρώπου. Το ενδιαφέρον για κατάλληλη διατροφή σε σχέση με τον αθλητισμό είναι μεγάλο, επειδή έχει φανεί πως ο τρόπος που τρέφεται ένας αθλητής επηρεάζει όχι μόνο το σωματικό του βάρος αλλά και την απόδοσή του σε μία αθλητική προσπάθεια.Φροντίστε, στην καθημερινότητα, να καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες ακολουθώντας τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.Η άσκηση αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων), βελτιώνει τον τρόπο χρησιμοποίησης από το σώμα του λίπους που λαμβάνουμε με τις τροφές και διατηρεί ή και αυξάνει το μυϊκό ιστό, ο οποίος είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματος – έχει, δηλαδή, η άσκηση  θετική επίδραση στον 
μεταβολισμό μας. Επίσης, για κάποια ώρα μετά την άσκηση, παρατηρείται μειωμένη όρεξη για κατανάλωση λιπαρών τροφών, κάτι που επίσης μπορεί με έμμεσο τρόπο να βοηθήσει στη διατήρηση ή την απώλεια βάρους. Σημαντικά είναι όμως και τα αποτελέσματα της συστηματικής δραστηριότητας στη βελτίωση ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με σύγχρονα προβλήματα που ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία. Η άσκηση μειώνει την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος σε διαβητικά άτομα.
Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών του οργανισμού. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση και έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Η άσκηση αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος, βελτιώνει την πνευματική λειτουργικότητα και δημιουργεί συνθήκες για καλύτερο ύπνο και ως εκ τούτου ξεκούραση. Το άτομο που ασκείται συστηματικά τείνει να έχει περισσότερη ενέργεια, αυτοεκτίμηση και χαρά για τη ζωή.
Εφικτοί, καθημερινοί τρόποι να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα περιλαμβάνουν το γρήγορο βάδισμα, το κολύμπι, το ποδήλατο. Οι ασκήσεις αυτές σε μέτρια ένταση για 30 περίπου λεπτά, τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Ακόμα, μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές απλές συνήθειες που μας οδηγούν στον καθιστικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, μπορούμε να περπατάμε όταν μπορούμε, αντί να παίρνουμε το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, να βγάζουμε βόλτα το κατοικίδιό μας για περισσότερη από το συνηθισμένο ώρα, να εκμεταλλευόμαστε τις καλές ηλιόλουστες μέρες ως ευκαιρία για μία βόλτα με τα πόδια.

Άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση ή μετά από ανάρρωση θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό του ςως προς το πόση και τι είδους άσκηση μπορούν να ακολουθήσουν, ενώ ο ειδικός γυμναστής ή ο φυσιοθεραπευτής θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκηση

   πηγή άρθρου ενημέρωσης μαθητών.
     https://www.nutripedia.gr/ta-ofeli-tis-askisis/
                                                                                                                        

                                 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • Γνωστικό αντικείμενο. Φυσική Αγωγή.
  • Διδακτική Ενότητα. Ασκηση και υγεία
  • Διδακτική Ενότητα. Τα οφέλη της άσκησης.
  • Εκπαιδευτική Βαθμίδα. Δημοτικό.
  • Στόχοι 
  • .Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα  οφέλη και τη σημασία της καθημερινής εξάσκησης στη λειτουργία οργάνων του σώματος να συμπληρώνουν και να δημιουργούν το δικό τους πρόγραμμα καθημερινής εξάσκησης.
  • Να γνωρίσουν τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης για την υγεία καθώς και ασκήσεις για την ανάπτυξή τους.
  • Αξιολόγηση. Να μπορούν να αξιολογούν τους εαυτούς.                                                                                                                                        Περιγραφή
  • Σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού πρέπει να καλλιεργηθεί η συνειδητοποίηση της ανάγκης για δια βίου άσκηση ή άθληση και της ωφέλειας που προκύπτει από αυτή O κάθε μαθητής ενημερώνεται για τα οφέλη της άσκησης, δημιουργεί και  συμπληρώνει το δικό του πρόγραμμα  καθημερινής δραστηριότητας το οποίο πρέπει να πετύχει καθημερινά πριν το σχολείο,στο σχολείο και μετά το σχολείο. Με τη χρήση των ΤΠΕ και των εργαλείων της πλατφόρμας τους δίνεται η δυνατότητα, με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο, να κατατάξουν, να συσχετίσουν και να οργανώσουν στη σκέψη τους  και σε συνδυασμό με τις βιωματικές τους εμπειρίες να κατανοήσουν τα οφέλη της άσκησης για την υγεία. Ο μαθητής αφού εκτελέσει τις δραστηριότητες , συμπληρώνει  δίπλα κατά πόσον ο στόχος πραγματοποιήθηκε κι αν υπήρξαν δυσκολίες για να πετύχει αυτό το στόχο  Στο τέλος κάθε εβδομάδας ο μαθητής συμπληρώνει ένα φύλλο αξιολόγησης στο οποίο θα φαίνονται τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. 

           Συμπλήρωσε το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα εξάσκησης.

             Ημερολόγιο φυσικής άσκησης


Για κάθε μέρα της εβδομάδας γράψε τις δραστηριότητες και το χρόνο που κάνεις την καθεμία ΠΡΙΝ το σχολείο, ΣΤΟ σχολείο και ΜΕΤΑ το σχολείο.


    ΔΕΥΤΕΡΑ (ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία
    πχ. Περπάτημα, 10 λεπτά

    ΔΕΥΤΕΡΑ (ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΔΕΥΤΕΡΑ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΤΡΙΤΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τη δραστηριότητα και το χρόνο που ασχοληθήκατε

    ΤΡΙΤΗ (ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΤΡΙΤΗ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΤΕΤΑΡΤΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΤΕΤΑΡΤΗ (ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΤΕΤΑΡΤΗ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΠΕΜΠΤΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΠΕΜΠΤΗ (ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΠΕΜΠΤΗ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΣΑΒΒΑΤΟ (ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΣΑΒΒΑΤΟ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΚΥΡΙΑΚΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία

    ΚΥΡΙΑΚΗ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ): Καταγράψτε τις δραστηριότητες και το χρόνο που ασχοληθήκατε στην καθεμία


             Στο τέλος της κάθε εβδομάδας συμπληρώσε το παρακάτω φύλλο αξιολογησής σου.

 Φύλλο καθημερινής εξάσκησης
Ττην εβδομάδα από _/_/_ - _/_/_ ήμουνα _____________________ δραστήριος. Κι αυτό γιατί (τις) ____________ μέρες της εβδομάδας εξασκήθηκα για _____________λεπτά. Όταν γυμναζόμουν ένιωθα ____________________________.Περνούσε _________________________ ο χρόνος. Την επόμενη βδομάδα, στοχεύω να ________________________________ δραστήριος.

Δραστηριότητες
Συναισθήματα
Λίγο
Δραστήριος
Αρκετά
Δραστήριος
Πολύ
Δραστήριος
Πάρα πολύ
Δραστήριος
Χαρούμενος

Κουρασμένος
η

ΔΕΥΤΕΡΑ







ΤΡΙΤΗ







ΤΕΤΑΡΤΗ







ΠΕΜΠΤΗ







ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ







ΣΑΒΒΑΤΟ







ΚΥΡΙΑΚΗ








βιβλιογραφία. Ιστοσελίδα
http://aesop.iep.edu.gr/node/7670